Analysis Audio

Griekenland ...
Het land van de warme zon en de blauwe zee, de levenslustige inwoners, het land van olijfolie, de wijn, het bijzondere eten, de oude cultuur, maar ook het land van Analysis Audio.
Download hier de laatste Prijslijsten
 

 
Analysis Audio Omicron    Omega    Epsilon
 
Analysis Audio maakt planar ribbon luidsprekers, de beste ter wereld. Toen wij voor het eerst de kleine Omicrons hoorden in München, jaren geleden waren we diep onder de indruk. We kennen natuurlijk de luidsprekers van Magnepan, Quad, Martin Logan, Final en nog vele anderen, maar nog nooit hoorden we zo'n fraaie en natuurlijke geluidsweergave. We zijn zelfs nog een paar keer teruggegaan naar de ruimte waarin ze stonden te spelen. Zo mooi klonken ze.
 
Wat maakt de luidsprekers van Analysis Audio zo bijzonder?
 

Omega
Constructie
Alle Analysis Audio luidsprekers zijn 2 weg luidsprekers met een zeer lage kantelfrequentie en dat is absoluut uniek in de wereld. 
 
Ribbon Basspaneel 
Liefhebbers van de oude Apogee luidsprekers herkennen enige technieken uit de Analysis Audio luidsprekers. Het meest kenmerkende is het feit dat het basspanel asymetrisch is. Deze panelen lopen taps toe, en daardoor zijn de kenmerkende resonanties van rechthoekige membraam luidsprekers volledig verdwenen. Echter de oude Apogee luidsprekers werden volledig met de hand gemaakt, en ook de folie werd er handmatig opgeplakt, en de betrouwbaarheid van Apogee was niet erg hoog, maar de klank was uitstekend. De constructie van de Analysis Audio luidsprekers wijkt sterk af van de Apogee en is zeer betrouwbaar gebleken. Elke Analysis Audio luidspreker is echter bijzonder stevig gebouwd en de betrouwbaarheid is enorm hoog. De laatste 15 jaar zijn er geen noemenswaardige issues geweest met de luidsprekers van Analysis Audio.
 
Een ander uniek kenmerk van Analysis Audio ten opzichte van alle andere planar en electrostatische luidsprekers is het feit dat het Basspaneel rondom opgehangen is in meebewegende en dempende rubbers. De zorgvuldig opgehangen folie hangt dus niet superstijf in het frame, maar hangt als het ware aan een rubberen demper. Het gevolg is hiervan dat het paneel enorme uitslagen kan maken, terwijl de folie dus amper wordt belast. De bassweergave is tevens enorm diep en luchtig. Heel bijzonder om te horen.
 
  
 
Ribbon Tweeter
Bijna elke audiofiel kent wel de fantastische kwaliteiten van de ribbontweeter, die in sommige dynamische luidsprekers zit gemonteerd. Echter, de mid/hoog ribbonunit van Analysis Audio is nog weer van een geheel andere orde. De pure ribbon is in de Omicron al meer dan 90cm lang, en in de Amphitryon zelfs meer dan 200cm lang. Uniek. De ribbon is een paar cm breed zodat deze ook de lage middentonen kan weergeven.
 
Het voordeel van een Ribbon Basspaneel en Ribbon tweeter is de enorm lage bewegende massa van deze units. U hoort dus een ongekend snelle weergave, zonder overhang of natrillingen en ook is het geluidsbeeld volledig vrij van resonanties.
 
Omicron 
Filter 
Een wisselfilter is noodzakelijk (Noodzakelijk kwaad..) in elke meerwegluidspreker. Een 2 weg luidspreker bevat slechts 2 filters, een 3 weg luidspreker heeft er al 4, een 4 weg luidspreker heeft er al 6. Hoe minder filters, hoe beter, en vooral is ook belangrijk in welk gebied er wordt gewisseld, en hoe sterk. Een 6dB per octaaf filter is klankmatig het beste, maar vraagt het meeste van de gebruikte units. Een 6dB filter bestaat in principe uit slechts 2 componenten plus eventueel wat weerstanden voor de niveau instelling. Een 24 dB per octaaf filter is al een printplaat vol met onderdelen, enkele tientallen sowieso. Minder is in dit geval altijd beter. Een 6dB filter heeft het beste impulsgedrag en fasegedrag, zodat de weergave zo puur mogelijk blijft. Het woofer/midrange membraam van een Analysis Audio luidspreker loopt tot ongeveer een 800Hz en de zeer brede pure ribbon unit doet de rest. Er wordt dus in het voor het menselijk gehoor zeer gevoelige gebied van 1.500-5.000Hz niet gewisseld. Zelfs de grootste Amphitryon is gewoon een 2 weg luidspreker.  


Epsilon
Onderdelen 
De Analysis Audio luidsprekers worden in Griekenland gemaakt. Uitsluitend de beste onderdelen worden gebruikt en komen overal vandaan. Zo komen de supersterke magneten uit Zuid Amerika, de membraamfolie voor de bassunits komt uit Engeland, de membraamfolie voor de ribbontweeters  komt uit Frankrijk, de filteronderdelen komen uit Duitsland en de zeer belangrijke lijmstoffen komen uit de USA.


Omega 
Behuizing en plaatsing
Over de behuizing kunnen we kort zijn : Die is er niet. Beide ribbon units zitten gemonteerd in een CNC gefreesd open HDF paneel, welke tot op de duizendste millimeter gefreesd is. Superprecies en zeer strak om te zien. De Analysis Audio luidsprekers zijn dus dipolen en dat houdt in dat de luidsprekers naar voren en naar achteren afstralen. Dat heeft enkele voordelen maar ook 1 belangrijk nadeel voor sommige huishoudens. Analysis Audio luidsprekers en andere dipolen moeten minimaal 50 cm vanaf de wand staan, en voor de grote modellen houden we ongeveer 100 cm aan. Voordelen zijn er ook. Omdat de behuizing open is aan de achterzijde is er dus geen kastresonantie, geen basspoorten, geen passieve radiatoren...niets. Vandaar de zo zuivere en resonantievrije weergave. Een ander voordeel van een dipoolluidspreker is dat je de bassweergave kunt sturen in de ruimte. Een gewone luidspreker straalt de bass rondom af, maar een dipool levert een 8 lobbige bassafstraling. En daarmee kun je wat spelen met de sterkte van de bassweergave. Een Analysis Audio luidspreker is makkelijk te plaatsen en te verplaatsen. Ze kunnen dus rustig tegen de muur staan, en als u serieus muziek wilt gaan luisteren dan trekt u ze eenvoudig naar de luisterpositie. 

 
Amphitryon 
Luisteren
Elk model van Analysis Audio heeft dezelfde klankkwaliteit, alleen kunnen de grote modellen grotere ruimtes aan en meer druk zetten.  Het eerste wat opvalt is de ongekleurdheid en natuurlijkheid van het geluidsbeeld. De luidsprekers van Analysis Audio zijn de eerste planarluidsprekers die wij kennen die ook een vlezige en zeer fraaie 3D weergave hebben. Hier niet het wat brede en platte ondiepe geluid van sommige concurrenten. Het middengebied is erg open, zuiver, muzikaal en erg 3D. De hoogweergave is van een ongekend hoge kwaliteit en we durven rustig te stellen dat de weergave beter is dan verreweg de meeste units van keramiek, aluminium, titanium, beryllium, diamant of wat dan ook. De bassweergave is ook spectaculair. Spectaculair echt. De bassweergave van een dipoolluidspreker is sowieso erg anders dan de bassweergave van een dynamische luidspreker met een gesloten of open kast. Je krijgt niet die typische stomp in je maag of dreunende stevige weergave van de bass, maar juist een pure en diepe en totaal ongekleurde bass. We kennen orgelliefhebbers die niet onder de indruk zijn van reusachtig grote luidsprekers of subwoofers, maar wel van de weergave via de Analysis Audio Amphitryon. Bijzonder want op het eerste gehoor valt de diepe bassweergave niet zo op, net zo als in het echt. We nodigen u uit om een van de modellen eens te komen beluisteren bij ons. 

 
Orion 
Modellen  
 
Analysis Audio maakt 5 modellen waarvan Ohm-Audio BV er standaard 4 op voorraad heeft. 
 
Download hier de laatste Prijslijsten
Ohm-Audio BV 2019-09