Antipodes

High End Pure Music Streamers met Roon
 
Ohm-Audio BV is de officiële importeur van Antipodes Audio voor Nederland.
 
Lees de eerst test van de nieuwe Antipodes Audio EX <> CX Combi door Christiaan punter van Hifi Advice
 
Christian Punter : "Holy Shit. (Sorry for the language) The CX <> EX Combo is the BEST streaming solution i have EVER heard. Period!
 
Lees het review hier : Review Antipodes EX en CX Combo door HFA
 
Antipodes Audio uit Nieuw Zeeland maakt pure No Nonsense audiostreamers van de allerhoogste kwaliteit.

Alle Antipodes units spelen met Roon MQA bestanden af. Roon converteert de MQA bestanden naar High Resolution PCM. Ook de MQA bestanden van Tidal en Qobuz. Zo speelt u High Resolution bestanden streaming af in de hoogste kwaliteit.
 
Afbeelding invoegen 
 Antipodes EX + CX Combinatie
 
Download en bekijk de laatste Antipodes Prijslijst en zie de brochure (UK) over de nieuwe X Series
 
Antipodes Muziek streamers/players
 
Antipodes Audio maakt de volgende modellen streamers :
Antipodes maakt de volgende accessoires :
 
  • P1 CD Ripper
  • P2 Digitaal uit AES/EBU en SPDIF voor EX en CX (Q4 2018 verwacht)
Algemeen 
 
Streaming Audio is feitelijk onder te verdelen in 2 aparte groepen. De streamers zonder interne opslag, die dus geen muziek op kunnen slaan, en streamers met interne opslag, waarbij de muziek staat op een intern opslagmedium, zoals Harddrive of SSD. Vaak zijn de streamers zonder opslag voorzien van een DA Converter, en de units met interne opslag hebben vaak alleen digitale uitgangen. Vanuit klankmatig perspectief is de versie met interne opslag, en zonder ingebouwde DA Converter de beste optie. Dee DA Converter niet verouderen, want deze is immers extern. Op de markt zijn vele spelers beschikbaar, de ene wat beter dan de andere, maar als echte High End Audio oplossing vallen vele merken toch tegen. Klankmatig hooguit redelijk, en qua bediening sterk tegenvallend. Na een lange zoektocht en veel merken en units uitgebreid testen zijn wij er van overtuigd dat de best klinkende Streamers, en ook de meest veelzijdige en eenvoudigst te bedienen streamers komen uit Nieuw Zeeland : Antipodes Audio.
 
Afbeelding invoegen 
Antipodes DX
Techniek 
 
Antipodes bouwt High End Audiostreamers anders. Veel audiofielen luisteren muziek met bijvoorbeeld een Apple MacMini, of een PC, of ze bouwen een Windows of Linux pc en halen dan uit de standaard USB uitgang van met mainboard, of uit een speciale USB uitgang, het digitale audiosignaal. Dat kan allemaal prima werken en het kan zelfs prima klinken, maar als u goed luistert dan klinkt het toch echt een stuk minder dan een High End Audiostreamer van Antipodes. Antipodes heeft ontdekt dat, als het gaat om het verwerken van digitale signalen echt alles meespeelt. Alleen al het uitlezen van de opslag (HDD of SSD) maakt al erg veel uit. Het beheersen van de datastromen, zodat deze vervoerd kunnen worden zonder rimpels of andere storingen op te lopen. Ook digitale ruis is een groot probleem bij digitale componenten. Om de bitjes redelijk uit een Audiostreamer te krijgen is niet erg lastig, maar om het 100% juist te doen, dat kost een grote inspanning. Maar het loont de moeite. Antipodes maakt de meest bit integere en best klinkende streamers op de markt. 
 
 Afbeelding invoegen
 Antipodes EX
Voeding 
 
De Antipodes units maken gebruik van speciaal op maat gemaakte DR (Discreet geregelde) Switch Mode Powersupplies. Audiofielen zijn geneigd te denken dat gewone ouderwetse lineaire voedingen beter zijn, maar in feite zijn ze alleen maar zwaarder en minder zuiver. Tegenwoordig worden zelfs top High End versterkers van een halve ton uitgerust met Switched Mode Power Supplies. Het gaat er om de voeding te gebruiken welke het minste storing veroorzaakt, oftewel de laagste Noise Drempel. Nu is een Discreet geregelde Switched Mode Powersupply van ultra hoge kwaliteit niet goedkoop, maar deze functioneert bij de Antipodes streamers wel het beste. Eenvoudig gezegd zijn er 2 types noise. EMI, elektromagnetische vervorming die via uw lichtnet binnenkomt of veroorzaakt wordt door componenten die het afgeven, en RFI welke via de lucht, straling dus, de Audioapparatuur binnenkomt. De gemiddelde PC, Laptop, of Server is niet ontworpen met Noise minimalisatie in gedachten, maar de Streamers van Antipodes dus wel. Electrische Noise vind zijn weg wel in de Streamers en verstoort op diverse plekken de datastroom, en kan ook jitter veroorzaken. In het hart van elke Antipodes streamer gaat het er om om in de basis de best mogelijke en meest zuivere, dus Noise vrije powerlijnen te hebben. Alle externe en latere oplossingen, zoals noise filter en jitterbugs, zijn lapmiddelen achteraf, en helpen maar deels. Voorkomen is gewoon beter dan genezen. Volgens Mark Jenkins, de ontwikkelaar van Antipodes hebben de meeste Streamers op de markt een matige voeding, en daarnaast Noise filters en Jitterbugs ingebouwd. Zulke Streamers klinken saai, traag, soms scherp en zeker niet natuurlijk. Antipodes gaat de andere kant op door de Noisefiltering niet te gebruiken, en alle voedingslijnen zo zuiver mogelijk op te bouwen vanaf de bron. De veel gehoorde theorie, ach, we bouwen wat filters, buffers en Jitterbugs in de DAC en dan maakt de bron niet meer uit. De realiteit is toch echt anders. De Antipodes streamers zijn zeer zorgvuldig ontworpen en Noise wordt geminimaliseerd bij elke voedingstrap,en zo wordt de beste geluidskwaliteit verkregen. De trafo is een custom gewonden trafo. Pas na vele op maat gemaakte transformators uitproberen, en de handoek zelfs bijna in de ring gooien, vond men de juiste types. Ook de rectifier bridge en powerregulatorboard zijn custom build, en peperduur. De powerregulator zelf is een hybride IC/Discrete versie, ontwikkeld door Antipodes zelf. Mark Jenkings heeft volledig IC geregelde regulators getest, en ook volledig discrete regulators, maar de Hybride versie klinkt het beste.  
 
 Afbeelding invoegen
 
Antipodes EX Aansluitschema
Mainboard 
 
Antipodes Audio gebruikt een door Intel aangepast mainboard welke precies aan de eisen van Antipodes voldoen. Dat werkt uitstekend. Alles data lijnen zijn aangepast voor Noise minimalisatie, en ook de clocksignalen voor de diverse Chips kunnen nu gecontroleerd worden. De gebruikte mainboards hebben geen PCIe expansie sloten. Het USB signaal wordt opgebouwd in een speciaal board, welke ook weer gevoed wordt door de voeding zelf, en niet door een voedingsregulator op het Mainboard.   
 
Afbeelding invoegen 
 Antipodes DX2 Front and Back
 
Opslag 
 
Alle Antipodes Audio units komen standaard zonder opslag. Er zit altijd een SSD in waarop het OS geïnstalleerd staat, de Antipodes Audio Suite en de ROON database. De DX2, DX3 en ook de nieuwe EX en CX modellen kunnen worden voorzien van selected SSD opslag, van 1Tb tot 8Tb. Alle units gebruiken speciale 3D NAND Samsung SSD opslagmodules van 1Tb tot 8Tb. De Samsung NAND SSD drives worden gebruikt voor specifieke doeleinden en eenmaal geplaatst worden de SSD drives geformatteerd door de Antipodes units. De SSD’s zijn zo geplaatst dat de SATA kabel zo kort mogelijk kan zijn. De SATA kabel zelf is van zilverdraad, en ook de afscherming is puur zilver. Nieuwere types SSD worden steeds toegepast en beoordeeld, en ook hier viel Antipodes weer op dat er dus klankverschillen zijn tussen de verschillende merken en types SSD drives.  
 
CD Ripper 
 
De Antipodes DX2 en DX3 zijn de enige muziekstreamers met een ingebouwde CD Ripper. De unit slikt de CD in, haalt de informatie over de CD op van het internet, en ript de CD in Flac compressed, of Flac uncompressed. Werkt super, en is zeer eenvoudig. Voor de EX en de CX, maar ook voor andere merken en modellen heeft Antipodes nu de P1 ontwikkeld. De Antipodes Audio P1 is een speciale CD ripper met USB, in een zeer zware en stabiele metalen behuizing. De P1 kan eenvoudig worden aangesloten op de USB poort voor Backups van de EX en CX, en deze rippen dan ook volledig automatisch de CD. Ook andere merken, zoals Aurender, werken met de Antipodes P1 samen.
 
 Afbeelding invoegen
 
 De ultieme CD Ripper, Plinth P1 van Antipodes
  
Software en bediening 
 
Hoe technisch complex de Antipodes streamers dan ook mogen zijn, de bediening is kinderlijk eenvoudig. Aansluiten op een netwerkkabel welke met uw Router verbonden is, een bedieningsapp installeren op uw Ipad, Tablet, Iphone of Android, en zelfs PC, Laptop, Mac ed, en u bent ready to go. Elke Antipodes Audio streamer heeft in de basis een Serverfunctie, welke kijkt op de opslag, en Tidal en Qobuz, en uw muziekverzameling scant en organiseert. Antipodes heeft meerdere servers ingebouwd, waaronder Squeezebox server en Roon. Middels de uitgebreide webinterface kunt u eenvoudig switchen tussen de diverse servers en players. Ohm-Audio adviseert Roon, vanwege de fantastische interface en eenvoudige bediening. U bent echt weer met muziek bezig. Als gratis alternatief voor Roon adviseren wij Squeezebox Server en als bedienings app Ipeng. 
 
Tidal, Qobuz, Spotify
 
Een van de voordelen van een hoogwaardige streamer, is de koppeling met externe muziekservices. Zoals Tidal, Qobuz en ook Spotify. De Antipodes units kunnen met nagenoeg alle Muziekdiensten overweg. Kiest u voor Roon, dan heeft u verreweg de fraaiste manier om muziek beluisteren in huis, en ook de gemakkelijkste. Roon is echter volledig toegespitst op uw eigen muziek, dus op de drives, en op alle muziek van Tidal en sinds begin 2019 ook Qobuz. Tidal en Qobuz zijn Muziekservices die muziek aanlevert op Flac formaat, dus CD kwaliteit, maar dan streaming. Uw bibliotheek wordt zo in 1 keer uitgebreid met 50 miljoen CD's. Genoeg voorlopig. Maar eenmaal gewend aan Roon met Tidal en of Qobuz, en u wilt niet meer terug.
 

 
 Afbeelding invoegen
 Antipodes EX
Backup en Upgrades 
 
Om uw muziekverzameling te back-uppen, dient u een USB hard drive aan te sluiten op uw Antipodes streamer. Ga naar de webinterface van uw Antipodes Audio Streamer en klik op Back-Up. Uw muziekverzameling wordt nu bit voor bit overgedragen op de USB harde schijf. Zo simpel is het. Geen gedoe met netwerkprotocollen en locaties, met zwaar overbelaste netwerken en mislukte Back Up over netwerk acties, gewoon 1:1 overzetten. Uw Antipodes wordt uitgeleverd met de laatste software. Komt er een nieuwere versie, dan volstaat het om op de button "Upgrade” te klikken in de webinterface. De upgrade verloopt geheel automatisch. 
 
Luisteren
 
We hebben bij Ohm-Audio bv een ruime ervaring met streaming audio, en kennen de Aurenders, Ripstreamers, Lumins, Linn's en dergelijke maar al te goed. Maar nog niet eerder hebben we een dergelijk hoge geluidskwaliteit mogen horen vanaf een streamer, dan met de Antipodes streamers. Het geluidsbeeld is zoveel rustiger, maar ook helderder en dynamischer. De indruk ontstaat dat u een zwaardere versterker hebt aangeschaft, of een speciale Gigawatt stroomgroep. Het verschil is echt aanzienlijk groot. Aangesloten op een uitmuntende DAC zoals bijvoorbeeld de Bricasti M1 SE, geeft werkelijk muzikaal plezier, en bovendien kunt u er avond na avond naar luisteren. Geen enkele vermoeidheid treedt op. Het resultaat is volgens ons te vergelijken met het draaien van een CD door een Metronome Kalista Reference drive. Zo schoon, zuiver en gloedvol, en zoveel details, dat u bijna niet kunt geloven dat dit van een 16bit/44KHz bron komt. Probeer het zelf.
 
Conclusie  
 
Antipodes maakt de best klinkende, makkelijkst te bedienen en meest veelzijdige streamers op de markt. Antipodes maakt verschillende types streamers met verschillende opslagmogelijkheden, zodat de juiste muziekstreamer er voor u bij zit. Komt u er niet uit, vraag dan ons naar de mogelijkheden. 
 
 
Afbeelding invoegen
 Antipodes DX2 aansluitschema
 
Ohm-Audio BV 2019-05