Ilumnia

Ohm-Audio BV is dealer van Ilumnia luidsprekers uit België.
 
Afbeelding invoegen
Illumnia Vocalis 

Ilumnia Luidsprekers uit België
 
De dynamische luidspreker bestaat al ruim 100 jaar. In principe zijn al deze dynamische luidsprekers ongeveer gelijk opgebouwd. Er is een membraan wat in beweging moet worden gezet, de Conus, voor bass- of middentoon units, of de dome in het geval van een tweeter. Aan deze membranen wordt een spreekspoel bevestigd, een kokertje met daaromheen gewonden draad, een spoel. Deze spoel hangt zeer exact in het magneetveld, welke opgewekt wordt door een sterke magneet. In de magneet zit een magneetpool, en daar precies tussenin zit een magneetspleet, van een millimeter wijd ongeveer, en in deze magneetspleet past precies de spreekspoel, met de koperen spoel. Dat is een precisiewerkje, want de spoel moet heen en weer bewegen door de magneetspleet, als er een muzieksignaal doorheen loopt, maar deze moet de magneet of de magneetpool niet raken natuurlijk. Dat geeft nare bijgeluiden, en ook zal de spreekspoel stuk gaan, en dan werkt de unit niet meer.
  
Daarvoor is het gehele bewegende gedeelte opgehangen aan de luidsprekerkorf. De spreekspoel zit in een stevig membraan, welke heen en weer kan meebewegen : De Spider.
De conus zelf, aan de andere kant, de buitenkant zeg maar, zit ook vast aan de luidsprekerkorf, met ook een, vaak rubberen, membraan, welke ook flexibel is : De Rolrand.  
 
So far, so good, zou je denken, en de techniek is hiervoor al 100 jaren bekend. Het werkt dus. Maar nu komt het. Eigenlijk is de Spider een rotding. Een noodzaak, maar wel eentje met stevige nadelen. De Spider remt de bewegingen van de bewegende conus/spoel, zodat de conus niet lineair heen en weer kan bewegen. Maar wat nog erger is, is dat de Spider zelf ook muziek maakt. Je kunt hem horen, en dat is natuurlijk niet goed. De enige geluidsgolven moeten komen van de Conus of Dome zelf, en niet van de Spider. Maar ook de rolrand aan het einde van de conus is eigenlijk niet best. De Conus moet zeer licht zijn, liefst maximaal een paar gram, om hem tot een paar duizend keer per seconde heen en weer te moeten bewegen, op de maat van de muziek. Maar nu zit er aan de zijkant van de Conus, een rolrand die hem op zijn plek houdt. Maar die rolrand heeft ook massa, en een bepaalde stijfheid, en die houdt de conus eigenlijk wat tegen. Dus aan de ene kant wordt de Conus aangedreven, en daar zit een Spider die lawaai maakt en de spreekspoel tegenhoudt, en aan de andere kant van de Conus zit een rolrand die de bewegingen van de Conus ook tegenhoudt, en vervelende krachten uitoefent op deze Conus. Het gevolg is dat de Conus niet exact doet wat deze zou moeten, en kunnen doen.
 
Toch wordt deze techniek al decennia lang toegepast op zo'n 99% van alle dynamische luidsprekers ter wereld, tot op de dag van vandaag. Een Spider is goedkoop en functioneel en een rolrand ook. En mits goed uitgevoerd kan het best wel heel erg goed klinken. 
 
Toch dachten Tom en Jef Nuyts uit het altijd vriendelijke België er anders over. Ze wilden een luidsprekerunit ontwerpen zonder rolrand, en zonder spider.
 
Na vele jaren en duizend verschillende ontwerpen, is hun dat gelukt. De woofer/middentoner van de Ilumnia Vocalis of de Magister heeft geen Spider, en geen Rolrand, en is daardoor voor 99% lineair over zijn gehele bereik, en bovendien kan deze unit makkelijk 15000 Hz weergeven. En dat is heel bijzonder.
 
Afbeelding invoegen
 
Hoe hebben ze dat gedaan?
 
Tom en Jef hebben een unit ontwikkeld waarbij de Spider is komen te vervallen. De ophanging in de luidsprekerunit gebeurt nu met een extra spoel, en een extra magneet. Door een bepaalde hoeveelheid gelijkspanning op deze tweede spoel te zetten, gaat deze exact zweven in het midden van het bewegingsbereik. Wrijvingsloos. De conus die gekoppeld is aan dit (elektro) mechaniek is gemaakt van natuurzuiver papier. Deze Conus is zo exact gemaakt dat deze exact in de behuizing past, zonder rolrand. Deze conus vliegt dus wrijvingsloos, spiderloos, en rolrandloos heen en weer in de exact berekende luidsprekerkorf. Een juweeltje. De conus is omgekeerd gemonteerd, en als je de Vokalis of de Magister bekijkt, dan kijk je eigenlijk tegen de onderkant aan van de conus. Dit is bewust gedaan door Tom en Jef, want nu krijg je een rondstraal effect. En dat is ook de bedoeling van Tom en Jef. De Ilumnia luidsprekers zijn dus rondstralers, net als MBL luidsprekers en anderen.   
 
Afbeelding invoegen
 
De spiderloze en rolrandloze unit van Ilumnia
 
Deze driver zit dus omgekeerd in de behuizing. Tom en Jef hebben erg lang geëxperimenteerd met de hoek die de unit moet maken. Dus van geheel horizontaal tot erg schuin. men kwam tot de conclusie dat een milde hoek ideaal was en het beste klonk. De Vocalis en de Magister zijn dus rondstralers. De driver zelf speelt vanaf de bass, tot aan ongeveer 8000Hz en dat is een erg groot bereik. Voor het tophoog wordt een extra tweeter ingezet, een dure scanspeak revelator unit. Deze is exact gepositioneerd boven de bass / middenunit. Het tophoog is dus niet rondstralend.
 
Behuizing en filter
 
Met alleen goede units kom je er niet. Er moet ook een fatsoenlijke behuizing komen, en een hoogwaardig filter. De behuizing is gemaakt met dikke plakken CNC gefreesde multiplex, op elkaar gestapeld totdat de behuizing wordt gevormd. Dit is klankmatig een uitmuntende oplossing en ook zeer zwaar en solide. Het filter is eenvoudig, want het is een 2 weg luidspreker, en is opgebouwd met kwaliteits componenten. Bovendien is 8KHz zeer hoog als scheidingsfrequentie, zodat kleine spoelen gebruikt kunnen worden.
 
Modellen
 
Illumnia maakt 2 luidsprekers. De Vocalis en de Magister. De Vocalis is een standmount unit, welke op een stevige stand geplaatst dient te worden. Wij hebben ontdekt dat de Kii Three stand uitstekend past bij de Vocalis. De voeding voor de wooferophanging zit in de behuizing van de Vocalis. De Magister is een vloerstaander. De Magister heeft de voeding voor de wooferophanging extern. bij de Magister is de ophanging instelbaar. Dus strak klinkend voor luid draaien en/of single ended buizenversterkers, en juist wat losser klinkend, voor gebruik van sterke en snelle transistorversterkers.
 
Ohm-Audio BV is de High End dealer bij uitstek, en wij zijn altijd in voor iets bijzonders. Er worden al genoeg doorsnee Audio componenten gemaakt. Veel ziet er gelikt uit, en klinkt redelijk, maar niet meer dan dat. Ohm-Audio BV heeft uitsluitend bijzondere merken in het pakket. Audiomerken welke geleid worden door fanatieke muziekliefhebbers met een groot audiohart. Illumnia hoort daar bij, en past volledig bij ons. Wij zijn dus dealer geworden van dit bijzondere merk.
 
Wij nodigen u uit om de Illumnia speakers eens bij ons te komen beluisteren.
 
Download hier de laatste Prijslijsten 
2021-03
Team Ohm-Audio BV
Derk
Luuk
Gerbren