Roon

Roonlabs maakt de ultieme software voor streamers welke muziek luisteren weer tot een feest maakt.
 
Wat doet de Roon software nou precies?
 
Roon
 
Roon bestaat uit 3 aparte delen.
1. Roon Server
2. Roon Player (Roon Ready)
3. Roon Control.
 
1. Roon Server. De Roon server software draait op diverse streamers zoals de Antipodes Audio streamers. Roon server managed de muziekverzameling op uw streamer, en corrigeert fouten. Roon server haalt de informatie over de albums op en organiseert de muziek voor u. Roon server kost $699 eenmalig of $10 per maand, en u heeft slechts 1 serverlicentie nodig. Thuis gebruikt u ook slechts 1 Roon server, maar mogelijk wel veel meer Roon players. Met uw Tablet of Computer of Mobieltje bedient u Roon server, welke op zijn beurt de muziek doorgeeft naar de Roon Player
 
2. Roon Player (Roon Ready, de R.A.A.T. oftewel Roon Advanced Audio Transport) draait op dezelfde streamer, of op een externe player, maar het is feitelijk een ander proces. U kunt ook kiezen voor de ultieme oplossing door de aparte streamer in te zetten als server, en een streamer voor de playerfunctie. Roon Ready ontvangt dus de ruwe muziekdata van Roon Server, en Roon Ready maakt de muziekdata geschikt voor de uitvoer naar USB/AES/I2S/SPDIF en dergelijke
 
3. Roon control is de bediening van Uw Roon streamer. Roon Control draait op uw tablet of smartphone en zelfs uw PC en Mac. Hiermee bedient u dus Roonserver om muziek te kiezen en af te spelen.
 
In de overgang van fysieke media zoals LP's, CD's en SACD's naar de onzichtbare bestanden op uw streamer is er wat helemaal misgegaan en verloren. Het gevoel met de muziek en de artiest bezig te zijn. Vele soorten streaming software bieden uitsluitend een lijst met Albums en Nummers, en dat is het dan. Het werkt, maar het kan echt veel beter, en intuïtiever. 
 
Afbeelding invoegen 
 
De oplossing van Roon is de volgende. Roon kijkt naar de muziek op uw streamer, op uw server of computer, en bij alle muziek van Tidal en Qobuz, en vindt foto's, albumreviews, lyrics, concertdata e.d., en maakt een uitgebreide connectie tussen de Bands, de Artiesten, de Songwriters en de Producers. Wat je vervolgens krijgt is een uitgebreide zoek-, vind- en surf schil over uw muziek. Alles netjes geordend alsof u 1 grote en makkelijk toegankelijke verzameling met muziek heeft.  
 
Afbeelding invoegen
 
Tidal en Qobuz
 
Roon begrijpt de inhoud. Muziekliefhebbers hebben door de loop der jaren vaak een uitgebreide collectie muziek. Roon vindt de muziek, identificeert de muziek en voorziet deze van de meest recente, en meest juiste Metadata. Roon doet dit niet alleen met de muziek op uw streamer of server, maar ook met alle muziek op Qobuz en Tidal. Tidal en Qobuz zijn de muziekservices waar u een maandelijks bedrag voor betaalt, en waarmee u de beschikking heeft over een enorme muziekverzameling met albums, welke worden weergegeven in CD kwaliteit. Dit in tegenstelling tot Spotify, welke gecomprimeerde MP3 muziek uitgeeft. Tidal en Qobuz zijn volledig geïntegreerd in Roon, hetgeen betekent dat u het verschil niet meer ziet tussen uw eigen muziek en de muziek van Tidal of Qobuz. Alles is beschikbaar en volledig te overzien. De Tidal of Qobuz  albums die u mooi vindt, voegt u eenvoudigweg toe aan uw eigen verzameling met 1 druk op de knop.
 
MQA
 
MQA staat voor Master Quality Authenticated. Zeg maar, studiokwaliteit, maar dan verpakt in Flac formaat. Tidal gebruikt dit formaat veel, en noemt dit Studio Masters. De nieuwste versie van Roon kan deze bestanden weer uitpakken, zodat uw Antipodes Audio steamer High Resolution kwaliteit aanbiedt aan uw DA Converter. Alle Antipodes units spelen met Roon MQA bestanden af. Roon converteert de MQA bestanden naar High Resolution PCM. Ook de MQA bestanden van Tidal. Zo speelt u High Resolution bestanden streaming af in de hoogste kwaliteit. Qobuz biedt zelfs albums in High Resolution zonder enige vorm van compressie. 
 
 
Afbeelding invoegen 
 
Roon speelt met al uw muziekstreamers thuis, zoals de streamers van Antipodes, maar ook uw Sonos apparaten en Squeezebox en Sonos apparaten worden herkend als Roon player, en kunnen worden gebruikt als afspeelunits. Feitelijk ziet Roon Server alle Roonready geschikte apparaten, en kunt u er onbeperkt naar toe afspelen. 
 
 Afbeelding invoegen
 
Hoe werkt Roon?
 
Roon bestaat uit 1 enkele bron, de Core. Dat is dus de server. De Core is de verkeersagent van uw muziek, de "brains" over uw collectie. De Core is uniek, en kan worden bestuurd door zoveel mogelijk tablets, pc's en smartphones als u maar wilt. Ook zijn er een oneindig aantal uitvoer devices mogelijk. Dus 1 Core, diverse bediendelen en diverse afspeelapparaten, dat is Roon. De Core managed uw collectie, vanaf verschillende bronnen, en die van Tidal, en bouwt een makkelijk toegankelijke digitale bibliotheek voor u. De Core, oftewel Roon server, draait op uw Antipodes Streamer, maar deze kan ook draaien op Windows en MacIntosh computers. Deze hebben echter duidelijk een slechtere geluidskwaliteit door al de storingsbronnen in de PC of Mac. Voor de beste geluidskwaliteit, snelheid en gebruikersgemak en dus plezier, adviseert Ohm-Audio bv de Antipodes streamers met SSD opslag voor de muziekverzameling en de besturing. 

Afbeelding invoegen 
 
Roon bediening
 
U kunt door al uw muziek bladeren, en uw afspeel apparaten bedienen met zoveel mogelijk Tablets en Smartphones als u maar wilt. Mac OS en Android. Maar ook kunt u Roon bedienen met uw laptop of PC, of Macbook.

 Afbeelding invoegen
 
 
Afspeelapparaten
 
De meest ideale en best klinkende oplossing is het gebruik van Antipodes streamers met SSD opslag. De Antipodes units zijn verkrijgbaar met dedicated USB Audio only uitgangen (Aanbevolen) of Spdif / Toslink / AES/EBU. De Antipodes K50 heeft zelfs alle nu voorkomende digitale uitgangen standaard ingebouwd. De Antipodes units hebben dedicated discreet gereguleerde voedingen AHPS en heeft verreweg de beste digitale signaalbehandeling ten behoeve van de zo best mogelijke afspeelkwaliteit. 
 
Afbeelding invoegen
 
Multiroom
 
U kunt uw muziekverzameling, in CD of High Resolution kwaliteit afspelen overal in uw huis, op Roon ready apparaten. Roon streamt tot 24 bit / 384 KHz PCM en DSD 256 naar Roon Ready apparaten en converteert automatisch de content naar de voor het apparaat maximaal geschikte signaal.  Overal in uw huis dezelfde muziek, of op elke plek andere muziek, ook dat is Roon.
 
Afbeelding invoegen 
 
 
En nu verder.. 
 
U kunt Roon kosteloos registreren en gebruiken voor 14 dagen. Zo kunt u zien of Roon u de controle en fun weer over de muziek terug geeft. Roon heeft een uitgebreide Community site, waarop zowat alle vragen beantwoord worden. Een handleiding is er niet, maar deze is ook niet nodig. Roon wijst u de weg vanzelf.
 
Afbeelding invoegen
 

Ohm-Audio BV 2020-11