Millon

Millon luidsprekers : Made in The Netherlands.
 
Ohm-Audio bv stopt met Millon. 
De laatste paren kunt u nu aanschaffen voor een aantrekkelijke prijs. Het zijn onze demomodellen, in absolute nieuwstaat en met de volledige garantie.
 
Iets over Millon
 
Luidsprekers genoeg in de wereld. De meeste merken kopen een aantal units in, Bassspeakers, Middentoners en Tweeters, ontwerpen en bouwen een fraaie behuizing, maken een filter, en klaar. Een merkluidspreker is geboren.
 
De Units
 
De Nederlandse fabrikant Millon doet het anders. De ontwerper van Millon, Frits Straatsma, is bezeten van het maken van de ultieme luidsprekerunits, om zo zijn ultieme luidspreker te kunnen maken. Frits maakt, behalve de tweeter, alle units en filters in eigen beheer. De magneten, korven, spreekspoelen, conussen, alles wordt op maat gemaakt voor Millon zelf. De units zijn heel bijzonder. Gemaakt van luchtgedroogde papieren conussen, gegoten aluminium korven en zware magneten. Papier is volgens Frits nog altijd het beste conusmateriaal : Licht, stijf en nagenoeg geen eigen resonanties. De tweeter gebruikt in alle modellen, is een zijden dome tweeter met een zeer brede rand en een lage resonantiefrequentie. Deze tweeter kan tot zeer diep worden ingezet, wat de resonanties in het hoorbare gebied sterk reduceert. Een fantastisch klinkende tweeter, en tegelijkertijd zeer rustig aan de oren.
 
 Afbeelding invoegen
 170mm Bassunit van de Matador
 
De Behuizing
 
Niet alleen de units van Millon zijn bijzonder, ook de in eigen beheer gefabriceerde luidsprekerbehuizing. De behuizing van de Millon luidsprekers is gemaakt van een aantal lagen gebogen MDF met dempende lijm er tussen, en een slijtvaste Acryl toplaag. De Matador is gemaakt van maar liefst 9 aparte lagen! De behuizingen van de Millon luidsprekers zijn zeer goed gecontroleerd, en resonantiearm, en toch niet belachelijk zwaar. De Millon Cobra 4S en de Millon Phantom S staan op een fraaie natuurstenen voet, en de Matador staat op 4 resonantiedempende voeten. De luidsprekeraansluitingen zijn fraaie WBT vergulde connectors. Single Ended. De behuizing is standaard afgewerkt in hoogglans Acryl Black, maar tevens is het mogelijk de luidsprekers van Millon te bestellen met een toplaag van RVS, Aluminium, Ral Kleur Acryl en ook echt houtfineer tegen een meerprijs.
 
Afbeelding invoegen 
 Millon Cobra 4S naast B&O, B&W en Piega luidsprekers
 
Filters
 
Een luidspreker kan niet zonder een scheidingsfilter. De bassunits moeten alleen de bass weergeven, de middentoners het belangrijke middengebied, en de tweeter moet alleen de hogetonen weergeven. Frits berekent het filter met zeer bijzondere meet- en test apparatuur die er bestaat. Ik verdenk Frits er zelfs van dat zijn meet- en simulatieapparatuur een stuk meer waard zijn dan zijn huis. Elke verdiende euro gaat naar nog betere meet- en testapparatuur. De ontworpen filters zijn van uitstekende kwaliteit, gebouwd met kwalitatief zeer goede componenten, en volledig geoptimaliseerd voor de gebruikte units.
 
Afbeelding invoegen 
Filter van de Millon Cobra 4S
 
Luisteren
  
Bij luidsprekers gaat het natuurlijk om het luisteren. Ohm-Audio BV is de Millon Dealer voor Noord Nederland e heeft de modellen Cobra 4S, Phantom S en de Matador permanent op demo klaar staan. Kom ze rustig beluisteren, maar maak van te voren wel even een afspraak. De koffie staat klaar.
 
 Afbeelding invoegen
 Rijen conussen, klaar om ingebouwd te worden

 
 Afbeelding invoegen
 De prachtige en zeer gedetailleerd klinkende zijde soft dome tweeter

 
 Afbeelding invoegen
 Millon Cobra 4S in RVS
 
Ohm-Audio BV, 2016-02