Antipodes

High End Pure Music Streamers met Roon
 
Antipodes DX beats de Aurender N-10? Lees de uitgebreide test hier : Review Antipodes DX in Hifi Advice
Overige testen : Stereo Net Kii Three en Antipodes DS Edge
 
Download en bekijk de Antipodes Comparison Chart 2017 met alle modellen, en de laatste Antipodes Prijslijst
 
Antipodes Muziek streamers/players
Algemeen 
 
Streaming Audio is feitelijk onder te verdelen in 2 aparte groepen. De streamers zonder interne opslag, die dus geen muziek op kunnen slaan, en streamers met interne opslag, waarbij de muziek staat op een intern opslagmedium, zoals Harddrive of SSD. Vaak zijn de streamers zonder opslag voorzien van een DA Converter, en de units met interne opslag hebben vaak alleen digitale uitgangen. Vanuit klankmatig perspectief is de versie met interne opslag, en zonder ingebouwde DA Converter de beste optie. Ook kan de DA Converter niet verouderen, want deze is immers extern. Op de markt zijn vele spelers beschikbaar, de ene wat beter dan de andere, maar als echte High End Audio oplossing vallen vele merken toch tegen. Klankmatig hooguit redelijk, en qua bediening sterk tegenvallend. Na een lange zoektocht en veel merken en units uitgebreid testen zijn wij bij Ohm-Audio BV er van overtuigd dat de best klinkende Streamers, en ook de meest veelzijdige streamers komen uit Nieuw Zeeland : ANTIPODES. 
 
Afbeelding invoegen 
Antipodes DX
Techniek 
 
Antipodes bouwt High End Audiostreamers anders. Veel audiofielen luisteren muziek met bijvoorbeeld een Apple MacMini, of een PC, of ze bouwen een Windows of Linux pc en halen dan uit de standaard USB uitgang van met mainboard, of uit een speciale USB uitgang, het digitale audiosignaal. Dat kan allemaal prima werken en het kan zelfs prima klinken, maar als u goed luistert dan klinkt het toch echt niet zo goed als een High End Audiostreamer van Antipodes. Antipodes heeft ontdekt dat, als het gaat om het verwerken van digitale signalen echt alles meespeelt. Alleen al het uitlezen van de opslag (HDD of SSD) maakt al erg veel uit. Het beheersen van de datastromen, zodat deze vervoerd kunnen worden zonder rimpels of andere storingen op te lopen. Ook digitale ruis is een groot probleem bij digitale componenten. Om de bitjes redelijk uit een Audiostreamer te krijgen is niet erg lastig, maar om het 100% juist te doen, dat kost een grote inspanning. Maar het loont de moeite. Antipodes maakt de meest bit integere en best klinkende streamers op de markt. 
 
 Afbeelding invoegen
 Antipodes DS BASE
Voeding 
 
De Antipodes units maken gebruik van speciaal op maat gemaakte DR (Discreet geregelde) Switch Mode Powersupplies. Audiofielen zijn geneigd te denken dat gewone ouderwetse lineaire voedingen beter zijn, maar in feite zijn ze alleen maar zwaarder en minder zuiver. Tegenwoordig worden zelfs top High End versterkers van een halve ton uitgerust met Switched Mode Power Supplies. Het gaat er om de voeding te gebruiken welke het minste storing veroorzaakt, oftewel de laagste Noise Drempel. Nu is een Discreet geregelde Switched Mode Powersupply van ultra hoge kwaliteit niet goedkoop, maar deze functioneert bij de Antipodes streamers wel het beste. Eenvoudig gezegd zijn er 2 types noise. EMI, elektromagnetische vervorming die via uw lichtnet binnenkomt of veroorzaakt wordt door componenten die het afgeven, en RFI welke via de lucht, straling dus, de Audioapparatuur binnenkomt. De gemiddelde PC, Laptop, of Server is niet ontworpen met Noise minimalisatie in gedachten, maar de Streamers van Antipodes dus wel. Electrische Noise vind zijn weg wel in de Streamers en verstoort op diverse plekken de datastroom, en kan ook jitter veroorzaken. In het hart van elke Antipodes streamer gaat het er om om in de basis de best mogelijke en meest zuivere, dus Noise vrije powerlijnen te hebben. Alle externe en latere oplossingen, zoals noise filter en jitterbugs, zijn lapmiddelen achteraf, en helpen maar deels. Voorkomen is gewoon beter dan genezen. Volgens Mark Jenkins, de ontwikkelaar van Antipodes hebben de meeste Streamers op de markt een matige voeding, en daarnaast Noise filters en Jitterbugs ingebouwd. Zulke Streamers klinken saai, traag, soms scherp en zeker niet natuurlijk. Antipodes gaat de andere kant op door de Noisefiltering niet te gebruiken, en alle voedingslijnen zo zuiver mogelijk op te bouwen vanaf de bron. De veel gehoorde theorie, ach, we bouwen wat filters, buffers en Jitterbugs in de DAC en dan maakt de bron niet meer uit. De realiteit is toch echt anders. De Antipodes streamers zijn zeer zorgvuldig ontworpen en Noise wordt geminimaliseerd bij elke voedingstrap,en zo wordt de beste geluidskwaliteit verkregen. De trafo is een custom gewonden trafo. Pas na vele op maat gemaakte transformators uitproberen, en de handoek zelfs bijna in de ring gooien, vond men de juiste types. Ook de rectifier bridge en powerregulatorboard zijn custom build, en peperduur. De powerregulator zelf is een hybride IC/Discrete versie, ontwikkeld door Antipodes zelf. Mark Jenkings heeft volledig IC geregelde regulators getest, en ook volledig discrete regulators, maar de Hybride versie klinkt het beste.  
 
 Afbeelding invoegen
 
Antipodes DS Edge
Mainboard 
 
Antipodes gebruikt een door de fabrikant aangepast mainboard welke precies aan de eisen van Antipodes voldoen. Dat werkt uitstekend. Alles data lijnen zijn aangepast voor Noise minimalisatie, en ook de clocksignalen voor de diverse Chips kunnen nu gecontroleerd worden. De gebruikte mainboards hebben geen PCIe expansie sloten. Het USB signaal wordt opgebouwd in een speciaal board, welke ook weer gevoed wordt door de voeding zelf, en niet door een voedingsregulator op het Mainboard.   
 
Afbeelding invoegen 
 Antipodes DX Front and Back
 
Opslag 
 
De DS BASE gebruikt geselecteerde Harddrives van 1Tb tot 4Tb voor de opslag van uw muziek. De DS GT en de DX gebruiken speciale 3D NANO Samsung SSD opslagmodules van 1Tb tot 6Tb. De Samsung Nano SSD drives worden gebruikt voor specifieke doeleinden en de fabrikant moet zelf de Firmware ontwikkelen daarvoor. Deze SSD drives zijn dus ook niet gewoon te koop in de winkel. De SSD’s zijn zo geplaatst dat de SATA kabel zo kort mogelijk kan zijn. De SATA kabel zelf is van zilverdraad, en ook de afscherming is puur zilver. Nieuwere types SSD worden steeds toegepast en beoordeeld, en ook hier viel Antipodes weer op dat er dus klankverschillen zijn tussen de verschillende merken en types SSD drives.  
 
CD Ripper 
 
Elke Antipodes streamer (behalve de DS Edge netwerk streamer) is voorzien van een uitmuntende CD drive. Deze leest uw CD’s perfect uit, en ript deze automatisch in Uncompressed FLAC en haalt de hoesinformatie en albuminformatie op van het internet. Volautomatisch. Flac is het formaat waarin de meeste muziek zich bevindt, en ook is FLAC de beste methode voor opslag als het gaat om het Taggen. WAV klinkt ook heel fraai, maar vaak is WAV slecht te Taggen, en dan niet of slecht te gebruiken. Maar elke Antipodes streamer leest alle formaten uit, dus ook MP3, Flac, Alac, Wav en dergelijke. 
 
Software en bediening 
 
Hoe technisch complex de Antipodes streamers dan ook mogen zijn, de bediening is kinderlijk eenvoudig. Aansluiten op een netwerkkabel welke met uw Router verbonden is, een bedieningsapp installeren op uw Ipad, Tablet, Iphone of Android, en u bent ready to go. Elke streamer heeft in de basis een scanningfunctie, welke kijkt op de opslag, en uw muziekverzameling scant en organiseert. Antipodes heeft er 2 ingebouwd : Squeezebox server en Roon. Middels de uitgebreide webinterface kunt u eenvoudig switchen tussen deze 2 servers. Ohm-Audio bv adviseert Roon als beste oplossing, het best klinkend en het fraaiste om te gebruiken. U bent echt weer met muziek bezig. Als alternatief voor Roon adviseren wij Squeezebox Server en als bedienings app Ipeng9. Tidal, Qobuz en anderen De Antipodes units kunnen met nagenoeg alle Muziekdiensten overweg. Kiest u voor Roon, dan heeft u verreweg de fraaiste manier om muziek beluisteren in huis, en ook de gemakkelijkste. Roon is echter volledig toegespitst op uw eigen muziek, dus op de drives, en op alle muziek van Tidal. Tidal is een Muziekservice die muziek aanlevert op Flac formaat, dus CD kwaliteit, maar dan streaming. Uw bibliotheek wordt zo in 1 keer uitgebreid met 50 miljoen CD's. Genoeg voorlopig. Roon communiceert echter niet met Qobuz. Gebruikt u Qobuz, of Spotitfy dan adviseert Ohm-Audio bv Ipeng9 op een Ipad of Iphone. 
 
Afbeelding invoegen 
 
 Antipodes DS Edge
Backup en Upgrades 
 
Om uw muziekverzameling te back-uppen, dient u een USB hard drive aan te sluiten op uw Antipodes streamer. Ga naar de webinterface van uw Antipodes DS Base, DS GT of DX, en klik op Back-Up. Uw muziekverzameling wordt nu bit voor bit overgedragen op de USB harde schijf. Zo simpel is het. Geen gedoe met netwerkprotocollen en locaties, met zwaar overbelaste netwerken en mislukte Back Up over netwerk acties, gewoon 1:1 overzetten. Uw Antipodes wordt uitgeleverd met de laatste software. Komt er een nieuwere versie, dan volstaat het om op de button "Upgrade” te klikken in de webinterface. De upgrade verloopt geheel automatisch. 
 
Luisteren
 
We hebben bij Ohm-Audio bv een ruime ervaring met streaming audio, en kennen de Aurenders, Ripstreamers, Lumins, Linn's en maar al te goed. Nog niet eerder hebben we een geluidskwaliteit mogen horen vanaf een streamer, dan met de Antipodes streamers. Het geluidsbeeld is zoveel rustiger, maar ook helderder en dynamischer. De indruk ontstaat dat u een zwaardere versterker hebt aangeschaft, of een speciale Gigawatt stroomgroep. Het verschil is aanzienlijk. Aangesloten op een Bricasti M1 SE geeft werkelijk muzikaal plezier, en bovendien kunt u er avond na avond naar luisteren. Geen enkele vermoeidheid treedt op. Het resultaat is volgens ons te vergelijken met het draaien van een CD door een Metronome Kalista Reference drive. Zo schoon, zuiver en gloedvol, en zoveel details, dat u bijna niet kunt geloven dat dit van een 16bit/44KHz bron komt. Probeer het zelf.
 
Conclusie  
 
Antipodes maakt de best klinkende, makkelijkst te bedienen en meest veelzijdige streamers op de markt. Antipodes maakt verschillende types streamers met verschillende opslagmogelijkheden, zodat de juiste muziekstreamer er voor u bij zit. Komt u er niet uit, vraag dan ons naar de mogelijkheden. 
 
 
Afbeelding invoegen
 Antipodes Streamers
 
Ohm-Audio BV 2017-10