Luidsprekers. Hoe te kiezen.

Huidig aanbod luidsprekers bij Ohm-Audio bv
 
De luidspreker zet de elektrische stroom vanuit de versterker om in akoestische trillingen. Het is een elektro akoestische omzetter, en dat is gelijk de lastigste klus die er is in onze Hifi wereld. Het omzetten van elektrische wisselspanning in akoestische geluidsgolven kan namelijk op vele manieren, zo is gebleken.
 
We onderscheiden de volgende principes :
  • Dynamische luidsprekers
  • 1 Weg luidspekers
  • 2 Weg luidsprekers
  • 3,4,5 of nog meerweg luidsprekers.
  • Hoornluidsprekers
  • Electrostatische luidsprekers
  • Magnetostatische luidsprekers
  • Ionen luidsprekers
  • Ribbon luidsprekers
  • zucht....
Deze luidsprekersystemen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Verschillende kastmaterialen zoals hout, aluminium, steen, glas, plexiglas, MDF, papier, enzovoort. Ze zijn actief of passief, gesloten of hebben een bassreflex systeem, het zijn line arrays, of niet, ze zijn lang,breed, hoog, diep, of juist niet. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat wel. Dat is gelijk de reden dat er zoveel klankverschil zit in de verschillende luidsprekers.
 
De beste luidspreker ?
 
Is er dan niet 1 principe en constructie optimaal en ideaal? Helaas niet. Elke luidsprekerconstructie is een compromis. De zoektocht zou niet moeten gaan naar de perfecte luidspreker, maar de luidspreker die u het meeste aanstaat, en die het beste past in uw huis, situatie, en natuurlijk bij uw Hifi of High End set.
 
Afbeelding invoegen

Luidspreker beoordeling
 
Ohm Audio bv beoordeelt de luidsprekers op een aantal gebieden. Dat levert een bepaalde score op. Nu wil het niet zeggen dat de luidspreker met de meeste punten de beste luidspreker voor u is. Wellicht zijn enkele punten voor u belangrijker en juiste andere weer minder. Daarom staat er ook uitleg bij de eigenschappen. Per onderdeel wordt er gekeken, pardon, geluisterd naar de verschillende eigenschappen.

Een uitleg is op zijn plaats.
  
Frequentieband :
We beoordelen de luidspreker op zijn kwaliteiten in het frequentiegedrag 
 
Subbass : Onder de 30Hz. Hoe is de subbass? Zwaar? Licht? Vet? Slank? Niet alleen de hoeveelheid subbass is bepalend voor de scoren, maar zeker ook de kwaliteit daarvan.
 
Bass : 30Hz - 80Hz. Hoe is de bass? Strak? Treedt er verdubbeling op? Zit er een resonantiepiek in de Bass? Is deze goed gedempt? Hoe is de vervorming?
 
Laag middengebied : 80Hz - 300Hz. Zeer belangrijk gebied mbt de "drive" die een luidspreker heeft. Hoe is de sterkte en de kwaliteit van dit gebied? Is het rommelig? Of schoon? Heeft de speaker Power?
 
Middengebied : 300Hz - 3000Hz. Het belangrijkste gebied van de luidspreker. Mede omdat ons oor het meest gevoelig is in dit gebied. Ook bevindt de menselijke stem zich in dit gebied, en velen zijn erg gevoelig voor de absolute kwaliteiten van een luidspreker in dit gebied. Het gaat niet zo zeer om de sterkte maar puur om de kwaliteit van dit gebied.
 
Middenhoog : 3000Hz - 10000Hz. Het belangrijke gebied aansluitend aan het middengebied. Belangrijk voor de transparantie in de sound. Bekkens, hoge instrumenten, profiteren van een kwalitatief goede middenhoog weergave. In dit gebied wordt bepaald of een luidspreker fris klinkt of warm. Scherp of dof. Terughoudend of agressief.
 
Hoog : Boven de 10.000 Hz. Bepalend voor de detaillering en ruimtelijkheid in de sound van een luidspreker. Hoe is de afstraling? Klinkt het luchtig? 
 
 
Totaalscore Frequentieband : 0 - 10 Punten
 
Audiofiele eigenachappen
We beoordelen de luidspreker op zijn audiofiele kwaliteiten. Dit staat los van de kwaliteiten van een luidspreker in de frequentieband. Toegegeven, het zijn meer "vage" begrippen, maar elke audiofiel weet precies wat er bedoeld wordt.   
 
Podium : Dit gaat over de grootte van het podium, of de afbeelding. Hoe groter het beeld, hoe beter een Concertgebouw orkest realistisch wordt weergegeven. Hoe kleiner het plaatje hoe meer de luidspreker geschikt is voor het weergeven van "kleine" muziek. Aangezien een groot en exact podium opbouwen moeilijker is dan een compacte weergave, worden er meer punten gegeven voor een groter podium.  
 
Imaging : De imaging hangt samen met het Podium. Er wordt hier bedoeld hoe zuiver en natuurgetrouw het podium wordt weergegeven. Zijn de zangers en de muzikanten te lokaliseren? Of is het een vage brei? Komt de sound van een muzikant van 1 plek, of komt deze overal vandaan? Hoe nauwkeuriger, hoe beter, en dus meer punten. Mocht u echter houden van een grote, en wellicht enigszins vage bel mooie muziek, trekt u zich dan hier niets van aan. Vergeet imaging dan gewoon.
 
Luisterbaarheid : Dit vinden wij een erg belangrijke eigenschap van een luidspreker. Kun je er gemakkelijk naar luisteren? Of vermoeit het geluid u? Wilt u de hele nacht doorluisteren? Of denkt u na een uur of twee, zet maar gauw af die set? Hoe beter de luisterbaarheid, hoe beter de luidspreker, en hoe meer punten.
 
Spektakel en Fun : Ook erg belangrijk voor de meeste muziekliefhebbers  Is er wat te beleven? Of klinkt het saai? Spettert het geluid er af? Of komt alles zeer braafjes op u over? Zit u op het puntje van uw stoel? Of valt u regelmatig in slaap op de luisterstoel? Wij van Ohm-Audio vinden : Ga vooral voor spektakel en fun. Hoe meer fun, hoe meer punten, maar dit is wel puur subjectief.
 
Totaalscore Audiofiele eigenschappen : 0 - 10 Punten
 
Techniek
Hier zijn punten te verdienen met de achterliggende techniek en de bouwkwaliteit van de luidsprekers.
 
Aanstuurbaarheid  : Wat doet de luidspreker met een eenvoudige versterker? Speelt hij dan al goed? Of moet je er perse een zwaargewicht voor zetten? Speelt de luidspreker goed met buizenversterkers? Hoe eenvoudiger aanstuurbaar, hoe beter, en hoe meer punten. Maar voor liefhebbers met zeer zware audiofiele versterkers is deze score minder van belang. Alleen hebben wij geconcludeerd dat, hoe eenvoudiger de aanstuurbaarheid is, hoe beter en makkelijker de muziek er uit stroomt.
 
Bouwkwaliteit : Hiermee wordt niet bedoeld hoe zwaar een luidspreker is, maar hoe goed deze is gebouwd. Als je een slechte luidspreker volstort met beton is deze ook zwaar, maar dat maakt het nog geen goede luidspreker. Hoe is de afwerking? Plasticfineer of echt hout? 1 x grof gespoten of enkele malen mooi glad gespoten en gepolijst.
 
Extra : Hier kan een luidspreker extra punten verdienen met specifieke bouwtechnische kwaliteiten, of zeer bijzondere units die echt iets bijzonders toevoegen.
 
Totaalscore Techniek : 8.0
 
Algemeen
Hier scoort een luidspreker met de algemene, maar vaak niet minder belangrijke, zaken. 
 
Verkoop- & Servicekanaal : Hoe is het verkoopkanaal? Rechtstreeks af fabriek? Of via actieve dealers? Wie kan de luidspreker repareren in geval van een defect? Hoe breder en beter de distributie, hoe meer punten er te verdienen zijn.
 
Verpakking : Belangrijk om uw luidspreker zonder beschadigingen bij u thuis te krijgen. ook belangrijk bij de wederverkoop. Zonder de juiste en originele verpakking is het opsturen van een luidspreker een heikele zaak. Een luidspreker is vaak groot, zwaar, en zeer makkelijk te beschadigen.
 
Handleiding : Zit er een handleiding bij uw luidspreker die u helpt het optimale er uit te halen? Of een simpel A4'tje met tips? Of zit er helemaal niets bij? Hoe beter de handleiding, hoe groter de kans is dat u uit uw luidspreker haalt wat de fabrikant er in gestopt heeft.
 
Prijs-kwaliteitsverhouding : Dit is voor sommigen niet interessant. Wij vinden dat elke luidspreker zijn retailprijs moet rechtvaardigen. Het akoestische eindresultaat speelt daarbij ook mee, maar ook de bouwkwaliteit en techniek.
 
Totaalscore Algemeen : 0 - 10 punten
 
Overallscore en conclusie :
Het gemiddelde van de totaalscores : 0 - 10 punten
 
Als voorbeeld nemen we een uitstekende, in NL gebouwde luidspreker
 
Frequentieband
 
Subbas : Rustig, relaxed, niet al te luid, maar goed aanwezig. 6
Bass : Goed. Rustige en volle bassweergave. Weinig vervorming. Niet erg dynamisch. Mist wat punch. Wel melodisch. 7
Laag middengebied : Goed. Niet echt krachtig. Beetje wollig. 7
Middengebied : Uitstekend. Kwaliteit en dynamiek zeer goed. Vervorming laag. Bijzondere kwaliteit. 9
Middenhoog : Goed. Overgang naar tweeter onhoorbaar. Rustige hoge tonen weergave. 7
Hoog : Goed. Iets dunner ten opzichte van het zeer sterke middengebied. Bekkens fraai. Zijde Softdome tweeter van prima kwaliteit.
Totaalscore Frequentieband : 7.1
 
Audiofiele eigenachappen
 
Podium : Goed. Royaal, maar niet zo precies. Wel solide. 7
Imaging : Goed. Niet heel erg precies. Stemmen wat lastig localiseerbaar. Instrumentgrootte niet erg exact. 7
Luisterbaarheid : Klinkt makkelijk. Geen luistermoeheid treedt op. 8
Spektakel en Fun : Goed. Er is veel te beleven. Mooie details. Prima dynamiek. 8
Totaalscore Audiofiele eigenschappen : 7.5
 
Techniek
 
Aanstuurbaarheid  : Eenvoudig aan te sturen, ook door eenvoudige versterkers. Geschikt voor buis en transistor. 8
Bouwkwaliteit : Eenvoudig maar degelijk. Lichtgewicht. Behoorlijk resonantievrij. Geschikt voor banaanstekkers en spades. Kast redelijk afgewerkt. Frontje matig afgewerkt en tast het signaal enigszins aan. Serieus luisteren is front verwijderen, 7
Extra : Bijzondere eigen ontwikkeling bass/middentoner met uitmuntende kwaliteiten. 9
Totaalscore Techniek : 8.0
 
Algemeen
 
Verkoop- & Servicekanaal : 3 verkooppunten verspreid over het land. 7
Verpakking : Geen verpakking. Ingepakt in folie. 4
Handleiding : Geen handleiding. Weel veel informatie op de website. 6
Prijs-kwaliteitsverhouding : Veel muziek voor een zeer aantrekkelijke prijs. Bijzondere audiofiele kwaliteiten. 9
Totaalscore Algemeen : 6.5
 
Overallscore : 7.3
Prima luidspreker met een uitmuntend middengebied en een verrassende bass weergave. Fraai uiterlijk. Verrassende volle geluidsweergave voor het kleine formaat. Doet zeer bijzondere dingen in het middengebied. Vrouwvriendelijk. Zeer scherpe aanbieding in luidsprekerland.

Zo wordt elke luidspreker die hier binnenkomt beoordeeld. Uiteraard is dit subjectief, en laat vooral uw eigen smaak gelden.
 
Ohm-Audio bv 2018-01