Streaming Audio

Huidig aanbod streamers Ohm-Audio bv
 
Onder streaming audio wordt verstaan : Het afspelen van muziekbestanden vanaf een opslag systeem in een "computerachtig" audioapparaat. De muziek wordt in de vorm van eentjes en nulletjes (bitjes) opgeslagen op een opslagsysteem, zoals een harde schijf (HDD), of beter nog, een Solid State Drive (SSD). Er is dus geen sprake van een fysieke digitale geluidsdrager zoals een CD, SACD, DVD Audio, DAT tape en dergelijke. Er hoeft niets meer van een drager gehaald te worden, de muziek bevindt zich dus al in de streamer. De muzikale data kan dus worden opgeslagen in de streamer zelf, maar ook op een zogenaamde NAS. Dat is een Network Attached Storage systeem, een groot opslagsysteem met meerdere HDD's welke al uw data secure kan opslaan. Die NAS staat bijvoorbeeld bij u in de meterkast. Uw streamer kan de muziek ophalen vanaf de NAS om deze vervolgens af te spelen. Maar ook kan de streamer contact leggen met externe streamingdiensten zoals Tidal, Qobuz, Spotify, en daar vandaan de muzikale data ophalen.
 
Maar de best klinkende manier is het als u een uitmuntende pure Audiostreamer direct bij uw High End installatie positioneert, daar de muziekfiles op zet, en deze dan rechtstreeks aansluit op uw Hifi-of High End muziekinstallatie. Op deze manier heeft de streamer de volledige controle over de digitale bestanden. Van input tot output. Ohm-Audio bv is importeur van Antipodes streamers uit Nieuw Zeeland. Antipodes Audio maakt fantastisch gebouwde en zeer uitgekiende en eenvoudig te bedienen streamers, en het zijn volgens ons de best klinkende digitale streamers van dit moment. 
 
Elk systeem heeft zo zijn eigen eigenschappen en dus ook voor- en nadelen. We noemen ze even op rij.
 
 
 Antipodes CX en EX combinatie
Streamers met ingebouwde server/opslag
 
Tot deze categorie behoren de High End servers van Antipodes Audio uit Nieuw Zeeland. De streamers van Antipodes beheersen en beheren uw gehele muziekcollectie. Vanuit klankmatig oogpunt gezien is deze oplossing absoluut de beste oplossing. De fabrikant heeft alle mogelijkheden om de muziek zo goed mogelijk geschikt te maken voor de uitvoer naar de DA Converter. Een DA Converter zit bij deze streamers niet ingebouwd, en dat is een groot pluspunt. U kunt nu zelf kiezen welke geluidskwaliteit u uiteindelijk wilt bereiken. Bovendien zijn DA Converters aan veroudering onderhevig, nieuwe technieken komen snel, en de Antipodes streamer groeit dan gewoon mee. Sluit de DA Converter aan via USB, AES/EBU, Spdif, Toslink ed, en u behaalt de hoogst mogelijke geluidskwaliteit. Wij geven de voorkeur aan de USB verbinding omdat deze momenteel het beste klinkt, en alle bestandsformaten zoals PCM en DSD ongehinderd doorgeeft aan de DA Converter. Ook het Serverproces, welke uw muziekverzameling scant en bijwerkt, en de bedieningsapp voor de player zijn universeel en op maat gemaakt voor deze streamers. U heeft geen enkele kennis nodig van netwerken. Aansluiten, app installeren, CD's rippen, en spelen. Er staan diverse software systemen op elke Antipodes Streamer, maar wij hebben sterk de voorkeur voor ROON. U koopt de muziek online, of u ript uw cd's volautomatisch met de Antipodes streamers, en eventueel geniet u van externe muziekservices zoals Tidal. De hele wereld ligt voor u open. Tidel streamt nu zelfs MQA bestanden, zodat u high resolutie\on muziek binnenkrijgt via Tidal. Roon server, wat draait op de Antipodes streamers pakt het uit en stuurt het door. Als uw muziekverzameling eenmaal op de interne opslag is opgeslagen is het wel noodzaak om af en toe een Back Up te draaien. Je weet het maar nooit. Dit gaat bij Antipodes zeer eenvoudig. USB schijf aansluiten, en druk op back up maken, en klaar.
 
Voordelen Antipodes Streamers :
 • De hoogst mogelijke haalbare geluidskwaliteit
 • High End Audio unit staat bij uw installatie
 • Storingsvrije werking
 • Bedieningsvriendelijk
 • Supersnel en superstil
 • Geen netwerkkennis benodigd
 • Geen servers in de meterkast
 • Verouderingsarm
 • Energiezuinig
 • Nieuwste softwareoplossingen mogelijk zoals ROON
 Nadelen :
 • Opslag beperkt tot maximaal 8Tb SSD (6.000 DSD of 16.000 cd’s uncompressed)
 • Af en toe back up maken via USB disk of Netwerk naar NAS.
 
 Antipodes CX aansluitschema
Streamers zonder ingebouwde server/opslag
 
Tot deze category behoren de streamers van Linn en Lumin bijvoorbeeld. Eenmaal aangesloten op uw High End installatie geven deze servers nog geen muziek. U moet daarvoor een NAS (Network Attatched Storage) in de meterkast installeren, met daarop de door de streamerfabrikant aanbevolen serversoftware, zoals bijvoorbeeld Squeezeboxserver of Minimserver. Is deze software met succes geïnstalleerd dan moet u uw muziek kopiëren naar de NAS. Daarna ziet de streamer de server op afstand, en deze kan dan de muziek ophalen vanaf de server om deze af te spelen. Uiteraard is de streamer dan wel afhankelijk van de kwaliteit van de server, en de verbinding, en daar zit hem het nadeel van deze constructie. De uitgifte van de bitjes kan nooit zo goed onder controle gehouden worden als bij de servers met interne opslag. Voordeel is wel dat deze NAS systemen vaan meerdere schijven bevatten die vaak in RAID 5 staan, zodat u eigenlijk geen back ups hoeft te draaien. De streamers zonder de ingebouwde opslag hebben meestal wel een DA Converter aan board. Soms een redelijke, en soms een extreem goede. Wel zijn deze systemen dus wat sneller verouderd. Komt er een nieuwe DA Convertertechniek op de markt, dan kunt u niet upgraden. Qua werking kunnen deze systemen even goed werken als de systemen met ingebouwde opslag, al zijn de systemen zonder ingebouwde opslag wel vaak trager.
 
Voordelen  :
 • Onbeperkte opslagcapaciteit
 • Superstil. Lawaaierige NAS staat in de meterkast
 • Ingebouwde DAC kan met de vele aangeboden bestanden overweg
 • Back Up staat op de NAS zelf
Nadelen :
 • De Streamers verouderen eerder
 • Geen keuze in DA Converters
 • Bedieningsapp niet altijd even stabiel
 • Niet de absoluut hoogste digitale kwaliteit mogelijk
 • Kennis benodigd van NAS Systemen
 • NAS Systemen verouderen en slijten en hebben een hoog stroomverbruik
 • Systeem is volledig afhankelijk van uw netwerk
 • Zeer goede UTP verbindingskabels benodigd
 • Geen ROON mogelijk
Conclusie :
 
Voor de ultieme muziekbeleving adviseert Ohm-Audio BV de oplossing aan met een Streamer met geïntegreerde opslag, en een bijbehorende DA Converter van de hoogst mogelijke kwaliteit, voor de allerbeste muziekbeleving. Naast Antipodes Audio levert  Ohm-Audio BV ook de streamers van Roon, de Nucleus.
 
Afbeelding invoegen 
 
 
Ohm-Audio bv 2018-10