De Voorversterker

Huidig aanbod voorversterkers bij Ohm-Audio bv
 
Een voorversterkers kun je beschouwen als het centrum van de Hifi of High End installatie. De taak van de voorversterker wordt vaak onderschat.
  • Waarom een voorversterker als je ook digitaal het volume kunt regelen?
  • Wat kan een extra aparaat in de signaalweg nu helemaal verbeteren?
  • Het kan er toch nooit beter van gaan klinken?
  • ..?
Aan de ene kant lijkt het zo logisch. Stel u heeft een fraaie Wadia of DCS CD player met een regelbare output, en de ingebouwde buffer kan tot 2Volt, 4Volt of 6Volt leveren. Waarvoor heb je dan nog een externe voorversterker nodig? Extra elektronica, een extra signaalkabel....dat kan niet goed gaan. Bovendien kost het ook nog eens extra geld ook. Logisch verhaal, en toch...en toch.....
 
Het klinkt beter met voorversterker
 
Uit ervaring weten wij dat een goede Hifi of High End installatie beter klinkt met een goede voorversterker. Dat laatste is logisch. Een slechte of matige voorversterker zorgt natuurlijk niet voor verbetering.
 
Hoe komt het dat het beter gaat klinken met een extra apparaat in de signaalweg?
 
De eerste voorwaarde is dat de voorversterker van zeer goede kwaliteit is. Dat deze zeer weinig toevoegt van zichzelf. Enige toevoegingen zijn onvermijdbaar maar deze kunnen van een dermate laag niveau zijn, dat de negatieve eigenschappen van de extra voorversterker verwaarloosbaar zijn. Slechter wordt het geluid er dan dus niet van. Maar hoe kan het dan beter worden?
Daar zijn velen het niet over eens. Wij houden het op het volgende.
 
De buffertrap van de DAC of CD speler heeft met de extra voorversterker niet meer te maken met de ingangstrap van de eindversterker, maar met die van de voorversterker. De ingangstrap van de voorversterker is een zeer eenvoudige belasting voor deze uitgangstrap van de DAC of CD speler. Die uitgangstrap heeft het dus makkelijker, dan wanneer deze rechtstreeks de eindversterker aan moet sturen. Voordeel 1.
 
De aparte voorversterker neemt nu het binnengekomen signaal in de greep, regelt de uitgangsspanning (Volume) en eventueel balans, en stuurt het naar een eigen uitgangstrap. Een zeer goede voorversterker heeft een zeer goede uitgangstrap. Deze kunnen vaak zonder enig probleem 20 Volt leveren. Dus de uitgangstrap die nu de eindversterker aanstuurt is van een betere en zwaardere kwaliteit dan die van de CD speler of DAC. Voordeel 2.
 
De aparte voorversterker heeft een geheel eigen chassis, voeding en regelcircuit. Het is dus niet een trapje gekoppeld aan de DAC of CD speler. Dit levert grote voordelen op. Voordeel 3.
 
Het regelen van het uitgangsniveau (Volume) is een zeer delicate zaak. Een simpele potmeter in de signaalweg doet niet veel goeds, maar een digitale volumeregelaar doet het niet veel beter. Hoe je het ook went of keert, als je het volume digitaal regelt (Lees verzwakt) dan wordt het signaal ruwer. Er gaan bits verloren. De resolutie van het muzieksignaal loopt terug. En dat is hoorbaar. Een goede externe voorversterker heeft een state of the art volumeregeling, en dat is te horen. Voordeel 4.
 
Een externe voorversterker heeft extra mogelijkheden. Extra analoge inputs, soms een Phono voorversterker, dubbele uitgangstrappen enzovoort. Veelzijdiger dus. Voordeel 5.
 
Kortom, een goede Hifi of High End installatie verbetert klankmatig en wordt veelzijdoger door het toepassen van een goede voorversterker. U hoeft ons overigens niet te geloven. Het beste kunt u het zelf uit proberen.
 
Afbeelding invoegen
 
 
Ohm-Audio bv 2018-01