Magnepan

Magnepan : Made in the USA, Sold in China
Download hier de laatste Prijslijsten
 
Techniek
Magnepan luidsprekers zijn anders dan "normale" luidsprekers. Je ziet het direct. Elke Magnepan is slechts een paar cm  diep. Zo vlak als een plaat dus. Bij een normale luidsprekers zie je als eerste een kast met inhoud. Lucht. Aan de voorzijde zitten meestal de units geschroefd die het geluid voortbrengen. De conussen van de units bewegen naar voren en naar achteren, vrolijk met de muziek mee. Het geluid wat de units naar voren stralen, dat willen we graag horen. Het geluid wat ze de kast in stralen is even sterk als het geluid wat ze de kamer in stralen, maar daar kunnen we niet zoveel mee. Hooguit kan middels een uitgekiend bassreflexsysteem, of transmissielijn oid een stuk extra Bass gegenereerd worden, maar de rest moet worden gedempt. Vernietigd. Omgezet in warmte. Uiteraard zorgt dat voor vervormingen en trillende kastwanden. Niet voor niets worden de dynamische luidsprekers tegenwoordig voorzien van stevige en zeer zware kasten, maar 100% resonantievrij wordt het nooit.
 
Afbeelding invoegen 
Magnepan 3.7i
 
De kast
Een Magnepan is anders. Een Magnepan heeft geen kast. Punt. een Magnepan bestaat uit een grote driver in een frame, en is open aan de voorzijde en de achterzijde. De Magnepan luidsprekers hebben dus geen enele vorm van kastkleuring, want de kast is er dus niet. Wat er niet is, kan ook niet kleuren en vervormen.
 
 
 Afbeelding invoegen
 
De drivers
Een Magnepan heeft ook geen gewone drivers. Een gewone driver, zoals een woofer, middentoner of tweeter. Gewone dynamische drivers bestaan altijd uit een bewegend oppervlak, de conus of de dome, en deze wordt altijd aangedreven door een spoel, de spreekspoel. Meestal een ronde koker met koperdraad welke heen en weer beweegt in een magnetisch veld, de luchtspleet in de magneet. Uiteraard wordt de conus of dome slechts op een enkele plaats aangedreven, en de conus of dome blijft hopelijk in 1 geheel zijn werk doen. Helaas is dat nooit het geval. Elke conus of dome vertoont eigen trillingen die, net als de kastwanden, weer voor kleuring zorgen. Gelukkig kunt u vandaag de dag enorm goede luidsprekers kopen, met enorm goede kasten en drivers, en die kunnen erg goed klinken, maar Magnepan doet het gewoon anders. Afgezien van "geen kast" hebben de Magnepans eigenlijk ook geen drivers. Hetgeen beweegt is feitelijk de spreekspoel zelf. Magnepan pakt een groot stuk speciale Mylar folie met een enorm lange levensduur. Op deze folie bevestigt Magnepan de dunne draden en ribbons voor de verschillende frequentiegebieden. De Folie wordt rechtstreeks aangedreven door de draden die in een groot magnetisch veld zitten. Achter de folie wordt namelijk een groot magnetisch veld aangebracht door vele lange permanente magneten. Er is dus geen conus die kan vervormen, dus de kleuring van Magnepan luidsprekers is enorm laag. Sommige modellen zijn bovendien uitgerust met een echte ribbon tweeter, een luidspreker hoge ribbon, zonder Mylar folie. Een pure Ribbon dus, en deze Ribbontweeter staat bekend als de beste tweeter ter wereld.
 
 
Afbeelding invoegen 
Assemblage van een Magnepan. Handbuild in the USA
De filters
Magnepans zijn 2 weg- of 3 weg luidsprekers, en de bijbehorende benodigde filters zitten bij de huidige modellen ingebouwd in het frame. Gebouwd met uitsluitend topkwaliteit componenten. De kastaansluiting is een vergrendelbare banaanstekker verbinding. Eenvoudig inpluggen, en vastdraaien, e een perfecte verbinding is gemaakt.
 Afbeelding invoegen
Luidsprekerterminal van de Magnepan 3.7i 
De sound
Magnepans klinken dus anders. Anders dan gewone dynamische luidsprekers. Het eerste wat je opvalt is het uiterlijk van de Magnepans. Groot, en plat. Omdat een Magnepan open is aan de voor en achterzijde straalt deze dus naar voren en naar achteren. Voor een goede bassweergave heb je dan wel enig formaat nodig, anders verdwijnt de opgebouwde bassdruk aan de voorzijde direct naar de achterzijde. Magnepans zijn dus redelijk groot, maar gelukkig maakt Magnepan ook compactere modellen. Het tweede wat opvalt is de geluidskwaliteit. de Magnepans klinken onvoorstelbaar "echt". Zeer schoon zonder een spoor van vervorming. Ook als u heel zacht muziek speelt, hoort u nog steeds echt alles. De bassweergave zelf is ook zeer zuiver en schoon. Niet te vergelijken met de dreunende bassen van sommige luidsprekers. Echte Magnepan liefhebbers kunnen eigenlijk niet eens meer luisteren naar een gewone dynamische luidspreker, behalve dan naar heel erg goede luidsprekers. Zo goed zijn de Magnepans. 
 
 
Afbeelding invoegen 
 
On demo
Bij Ohm-Audio bv staan de volgende modellen permanent opgesteld voor een demo :
 
Magnepan LRS 
Magnepan MG 0.7
Magnepan MG 1.7i
Magnepan MG 3.7i
Magnepan MG 20.7
Magnepan MG 30.7 (Binnenkort hier te beluisteren)  
Graag wel eventjes een afspraak maken voor een luisterdemo.
 
 Afbeelding invoegen
Magnepan MG 1.7i

Download hier de laatste Prijslijsten 
Ohm-Audio bv 2018-04